Negyvenkét húron pendül a dal

A Road To The Sun című, márciusban megjelent lemezét népszerűsítő Pat Metheny jazzgitár-óriás a BBC Radionak egyebek mellett 42 húros hangszeréről is (fotó) mesélt. „Nincs több ehhez hasonló. Készítője, a kanadai Linda Manzer igazából egy levélborítékra firkált vázlatom alapján látott hozzá. Remekbe szabott darab lett, amelyet az évek során stúdióban, koncerten egyaránt használtam. Amikor meghallottam Arvo Pärt Für Alina című zongoradarabját, elmerengtem, vjon hogyan szólna a 42 húros gitáron…” Nos, mindenki maga formálhat erről véleményt az alább található dal végighallgatását követően.

Ami az új, ezúttal klasszikus gitárra írt, hatszámos lemezt illeti, amelynek csak legutolsó, nem általa írt, korábban említett dalában játszik, az évek során nem kevesebb, mint 12 Grammy-díjat elnyert jazzóriás így vélekedik. „Nem szívesen beszélek stílusokról, hiszen számomra a zene egyetlen óriási dolog. Nem igazán gondolkozom azon, mi alapján kategorizálják a muzsikát.”

A Road To The Sun dalait olyan klasszikusgitárvarázslók játszták fel, mint Jason Vieaux vagy a Los Angeles Gitar Quartet.

Fotó: imgur.com