Nem lehet „csak úgy” tekerni!

A brit Sophie Lloyd a közösségi média üdvöskéje, aki, előszeretettel vezeti elő a legnagyobb pop-rock klasszikusok shredder-átiratait. A gitározás csínját bínját a The British and Irish Modern Music (BIMM) Institute hallgatójaként elsajátított, signature Kiesel-gitáron tekerő bombázó azonban nem szorítkozik mások sikerdalainak feldolgozására, saját szerzeményei is komoly nézettségnek örvendenek a Youtube-on, emellett oktatóvideókat is készít. A rockgitározást jazz, country és gospel-elemekkel fűszerező Sophie a zenesuliban töltött időszakról így nyilatkozott a GuitarWorldnek: „Nem való bárkinek. Jó, ha pontos elképzelésed van arról, hogy zenészként ki vagy, és mit akarsz, hiszen ott nagyon megpróbálnak egy kaptafára ráhúzni, és az általuk elképzelt alakra kalapálni. Mindannyiunkból session-zenészt próbáltak faragni, így számomra, aki simán rockgitáros akartam lenni, nem volt könnyű.»Ezt és ezt meg kell tanulnod, majd folytasd ezzel!«, mondták, és akkor cseppet sem örültem ennek. Ám így visszatekintve jó, hogy azokat a country-, meg jazz-trükköket belémsulykolták, hiszen most simán beépíthetem a játékomba”, véli.

Sophie a gitárszólóiról is mesélt. „Nagyon módszeresen, ha úgy tetszik, »kocka« módjára közelítek a dologhoz. Szeretek ugyanis leülni egy fejhallgatóval, hallgatni a a zenei alapot, és matematikailag levezetni a darabot. Miután leírom a hangokat, beleértve a tekerős-részeket is, megtanulom a szólót. Kínosan ügyelek arra, hogy mindig a megfelelő hangokat játsszam, számomra óriási kihívást jelent »csak úgy« tekerni egyet egy adott alapra!

Arra is kitért, hogy a produkcióit illetően alkalomadtán negatív kommentekkel kell szembesülnie a világhálón. „Ha kipakolsz az internetre valamit, fel kell készülnöd a negatív kommentekre is. Például, amikor a Nirvana Smells Like Teen Spiritjére shreddeltem, olyan kommentek is érkeztek, hogy »Kösd fel magad!«, meg »Kurt Cobain ezért megölt volna!« Borzasztó volt. Ám megtanultam együtt élni ezzel.” Sophie első, Delusions című EP-je 2018-ban jelent meg, a dal klipje a Youtube-on az ötmilliós nézettség felé tart. Alább egy kevesebb kattintást megért, igazi zúzdát ajánlok a hölgy repertoárjából.

Fotó: Sophie Lloyd/Facebook