Nyerő stratégia

Védjegynek számító trappolással startol, és a folytatásban sem sokat változik a Stratego, az Iron Maiden szeptember 3-án Senjutsu címmel megjelenő tizenhetedik nagylemezéről kirakott friss dal. Mondjuk, ez a friss dolog relatív, hiszen az előző The Book Of Souls-hoz (2015) hasonlóan dupla albummá hízott Senjutsut a „három prímás (na jó, gitáros) is kitűnően megfér egy csárdában” elv alapján évek óta kitűnően működő brit heavy metal intézmény már 2019-ben rögzítette Kevin Shirley producerrel a párizsi Tell Vilmos Stúdióban.

A Stratego mintegy ötperces (4:59) epikája egy háborúőrült rágódását ecseteli, és nem nevezném önismétlésnek a dalt, bár felszínes hallgatás esetén könnyen lehet Harrisékat ezzel vádolni a jellegzetes stílus miatt. A hallható szintiről a Seventh Son of A Seventh Son (1988) lemez jutott eszembe. Nincs Maiden-dal gitárszólók nélkül (tiszta szerencse), így 3:15-nél elkezdenek füstölögni Murray-mester és talán Janick Gers (?) ujjai a gitárnyakon, Adrian Smith dallamait nem hallom, bár lehet, tévedek.

Várom a Senjutsut, számomra szimpatikus, hogy Steve Harrisék néhány évenként új lemezeket készítenek, és a turnékon nem egy évtizedek óta bejáratott best of-műsort myomnak, hanem az új produkció dalait tolják előtérbe. A Senjutsu 10 dala 82 perc játékidőt tesz ki, szóval Maiden-drukkereknek hamarosan lesz, amit hallgatni.

Fotó: ironmaiden.com