Rekord méretű növekedés a hangszerpiacon …

… különös tekintettel a gitárokra.

Miközben kőkemény tény, hogy a 2020-as évet az előadók rettenetesen megsínylették, kicsit más a helyzet a hangszer- és gitárértékesítéssel, amely soha nem látott statisztikákat produkált.

A guitarworld.com és a Rolling Stones magazin járt utána néhány nagyobb gitárgyártónál/forgalmazónál, hogy melyek a pandémia és társadalmi-politikai zűrzavarok által súlytott időszakban a cucceladási trendek.

Amíg a Fender Musical Instruments már tavaly szeptemberben meglépte azt a küszöböt, amely az eladott gitárok számát tekintve a 2020-as évet a cégtörténet addigi legsikeresebb időszakává tette, a Mesa Boogie-t nemrég felvásároló Gibson Brands, Inc. vállalat vezetője, James Curleigh egyenesen azt nyilatkozta, a gitárok iránti kereslet annyira megugrott tavaly, hogy egyetlen év alatt valószínű többen ragadtak gitárt a kezükbe, mint a megelőző egy évtizedben összesen.

A népszerű Reverb hangszeres adok-veszek online bolt fejese, David Mandelbrot, a weboldalon elkövetett keresések és lebonyolított ügyletek alapján a gitározás fénykoráról beszél: az előző év hasonló időszakához képest az online felület 30%-kal nagyobb forgalomat bonyolított le.

A korábban csődvédelmet kérő amerikai guitarcenter.com offline és online bolt szintén duplázta eladásait, míg a hasonló sweetwater.com egyik képviselője 2020 utolsó két félévét így foglalta össze: „olyan, mintha minden egyes nap egy Black Friday lenne”.

Állítólag a 60-as, 70-es évek volt a gitározás csúcsideje. Akkor most hogy is van, új időszak kezdődik? Vagy sosem volt ez másként?

forrás: guitarworld.com, rollingstone.com