Remegtek az oszlopok a viharos éljenzéstől

Nagyjából ezt a címet kapta az az új single, amelyet Paul Gilbert tett közzé youtube-csatornáján a júniusban érkező „Werewolves of Portland” című lemeze második tételeként.

„Nem is egy, hanem egyenesen KÉT dalt írtam Dmitrij Sosztakovics orosz zeneszerzőről – írja Gilbert – Az egyik ez, »A Thunderous Ovation Shook the Columns« című.

„Ezt a mondatot akkor láttam meg, amikor a Sosztakovics 5. szimfóniájának bemutató előadásáról olvastam, így írták le a közönség reakcióját. Tehát tetszett nekik a szimfónia! És szerencsére Joszif Sztálinnak is, aki nem titkolta, hogy korábban nem hagyta jóvá Sosztakovics néhány szerzeményét, jelezve, inkább valami pártbarátabb szimfóniát írjon, különben elküldi egy szibériai munkatáborba.”

Az V. szimfónia zárótétele

„A kultúrharcok idejét éljük és arra gondoltam fura, hogy a napjainkban menő eltörléskultúra (cancel culture) embereinek hogy nincs még mindig semmi bajuk Sztálinnal.” – magyarázza a dalötlet eredetét Gilbert.

A korábbi pités dal után, amelyről aztán egy nem kevésbé poénos szöveges videó is készült, álljon itt akkor az új szerzemény. Mi mást fűzhetnénk hozzá? Sosztakovicsot meg Gilbertet is örömest hallgatjuk.

fotó:guitarworld.com