Remekül boldogul „a maradékkal”

Zakk Wylde-ot a rockrajongók 1988-ban ismerték meg, amikor 21 évesen Ozzy Osbourne zenekarához csatlakozott. Az elmúlt három évtizedben megannyi Ozzy-sláger riffjét és szólóját jegyző bárdista saját zenekarával, a Black Label Society-vel is komoly sikereket aratott. Wylde a Guitar Worldnek egyebek mellett védjegyszerű, széles vibratot, géppuskaszerű pengetést és pentaton hangsorokat felvonultató technikájáról beszélt.

– Egy este, miután Ozzy csapatába kerültem, Steve Vai-jal dumáltunk, és elmondtam neki, hogy saját, senki máséra nem hasonlító hangzást szeretnék kialakítani, ezért írtam egy listát mindazzal, amit nem építhetek be a technikámba: ha nem akarsz Eddie Van Halenként szólni, nem használhatsz tappinget és tremolókart; nem szerettem volna, ha rámsütik, úgy játszom, mint Yngwie, ezért száműztem játékomból a harmonikus moll-hangsorokat, a sweep pickinget és az arpeggiókat; ha nem akarsz Hendrix-kópia lenni, maradj távol a Uni-Vibe-tól és ne használj Stratot wah-pedállal; a klasszikus cucc Randy asztala volt, így ez is kimaradt a kosárból. A pentaton skálák maradtak, és valami bluegrass-cucc, amit Albert Lee-től lestem el. Kiszórtam az összes korábban említett színes ceruzát a dobozból. 64-gyel indultam, és mindössze négy maradt. Az igazi kihívás az volt, hogy bebizonyítsam, mennyire kreatív lehetek kevés eszközzel. Vagány volt, hiszen olyan dolgokat hozott ki belőlem, amit máskülönben talán sosem csináltam volna. Főként pentaton skálákat kezdtem használni – fejtette ki.

Zakk a részletekbe is beavatott. „Amikor fiatal zenészekkel beszélek, mindig elmondom nekik, miután az összes skálát ismerik, a többi a fantáziájukra van bízva. Például, írj dalokat kizárólag pentaton skálákat használva. Találj ki tíz riffet, csupán öt hangot használva. Lehet, így megírod a saját Smoke On The Wateredet vagy Whole Lotta Love-odat, amelyek többnyire pentaton skálákból íródtak. John McLaughlintől és Frank Marinotól tanultam a legtöbbet. A kreativitás a legfontosabb. Hozzáadod a saját csavaraidat a milliószor eljátszott trükkökhöz, és kész. Például egy Hendrix-riffet visszafelé játszol. Vagy különbözőképpen társítod a hangokat. Olyan, mint egy számkombinációs zár: mindössze nyolc számod, hangod van, ám számtalan variációs lehetőség áll előtted, a többi kizárólag rajtad áll”, hangsúlyozta Zakk.

A Black Label Society a napokban dobta piacra a None More Black című box-szettet, amely egyebek mellett a zenekar eddigi lemezeinek újramaszterelt változatait tartalmazza. De készül az új BLS-album, és tervek szerint a jövő év nagy részét Zakk Ozzyval turnézva töltené.

Fotó: loudwire.com