Rushmore-hegy, Barbie és társaik

Nita Strauss hathúrtündér nemcsak blogunk nyitóoldalát teszi vonzóbbá, hanem Alice Cooper élő rocklegenda zenekarát is erősíti, emellett második szólólemezét készíti és veszettül turnézik éppen. Strauss kisasszony a napokban a The Mistress Carrie podcastben egyebek mellett zeneelméleti ismereteiről és a gitárosok képzeletbeli „Rushmore-hegyéről” (amelybe négy amerikai elnök arcmását vésték bele) is szólt.

– Bár tudok kottát olvasni, annyira lassan megy, hogy számomra egyszerűbb hallás után vagy tabulaturából tanulni új dolgokat. Soha nem fektettem igazán hangsúlyt a kottaolvasásra. Édesapám tanította meg az első akkordokat, aztán autodidakta módon sajátítottam el a gitározást, pár oktató-DVD segítségével.

Nita a példaképeiről is nyilatkozott. Talán nem meglepő módon, zömében Ibanez-cézárokról van szó (anno Jennifer Batten is efféle bárddal került be a köztudatba – szerk.). „30 vagy 40 nevet is fel tudnék sorolni…Steve Vai szobrának mindenképpen a gitárosok Rushmore-hegyén a helye. Technikája, stílusa, az a könnyedség, ahogyan játszik, egyaránt lenyűgöző. Aztán Satriani, Paul Gilbert, Marty Friedman és a nagy Jennifer Batten sem maradhat le. Utóbbi egyértelműen a Rushmore-hegy női kiadásának központi figurája lenne. Sosem felejtem el, amikor egy videófelvételen láttam, amint a Super Bowlon Michael Jacksonnal zenélt, és végre ott volt egy igazi női példakép, akire gitárosként felnézhettem. Olyan érzés volt, mint amikor gyerekként megtalálod a Barbie-babát, amelyik épp úgy néz ki, mint te!” – lelkendezett Nita, megjegyezve, egy gitáros hangzásának titka nem a hangszerben, erősítőben vagy pedálokban, effektekben rejlik, hanem a kezében.

Nita Strauss Controlled Chaos című instrumentális szólólemeze 2018-ban jelent meg.

Fotó: loudwire.com