Sokkolta a Sex and Religion

Steve Vai-t veszi górcső alá a youtube-csatornáján futó sztorizós sorozatának legutolsó, kilencedik epizódjában Alex Hutchings brit gitáros. A népszerű szessiönzenész – aki legutóbb Steven Wilson zenekarát erősítette, de a MJ Thriller Live show húrfelelőse is, továbbá a Roland és Boss termékek fő prezentátora és a JTC egyik kiemelt oktatója – tucatnyi JEM gitárt rejteget gyűjteményében és természetesen rá is nagy hatással volt Vai munkássága.

“Az egyik kedvenc Vai lemezem a Devin Townsend-del készített Sex and Religion album” – meséli Hutchings. “Körülbelül 12 éves lehettem amikor, talán az MTV Headbengears Ball adásában először hallottam az egyik dalt a lemezről és emlékszem, az első reakcióm a totál rémület volt, főleg attól az énekléstől (nevetés). Aztán megvásároltam és végighallgattam az albumot és első hallásra tényleg nagyon súlyos dalok vannak rajta, gyerekként egyenesen sokkoltak, kivéve a lemez utolsó tétele a Rescue Me or Bury Me, ahol végre megérkeznek a klasszikusan szép Vai dallamok is. Többszöri meghallgatás után persze szívemcsücske lett a teljes album. Vai egyik legjobb lemeze.”

“Másik kapcsolódó történet, hogy kb. 15 éves lehettem, amikor a ma is létező, bristoli Heron Music hangszerboltban életemben először kipróbálhattam egy Ibanez RG gitárt, ami akkoriban még ritkaságnak számított, ma is emlékszem milyen elképesztő érzés volt először játszani rajta. Több dalt is tudtam már Vai-tól, a közismert klasszikusokat, és az RG-n épp a “Liberty”-t vagy a “For the Love of God”-ot játszhattam, amikor egy nagyon technikás rész előtt a bolt eladói kíváncsian figyelni kezdtek, vajon ki tudom-e játszani. Szerencsére ki tudtam (nevet), és így néhány hét múlva már a boltban dolgozhattam hétvégenként. Gyakorlatilag innen indult el később a gitár- meg cuccbemutatós karrierem Angliában.

“Másik Vai-sztorim, hogy 22 évesen egy híres popcsapat élőzenekarába jelentkeztem meghallgatásra és bár nagyon jól felkészültem, elsőnek a Sisters című dalát kezdtem játszani, mire hamar leállítottak, hogy elég lesz, köszönjük (nevetés). Mivel nem kaptam meg a melót, rájöttem, hogy tökéletesen melléfogtam, és egy életre megtanultam: ne készülj Steve Vai figcsikkel pop-audícióra” – folytatja nevetve Hutchings.

“Aztán következetett egy időszak, amikor a jazz-fusion dolgok kezdtek érdekelni, Vai zenéjével nem foglalkoztam évekig. Kb. 7-8 év is telhetett el így, amikor megnéztem egy VAI Live DVD-t ahol egy tripla nyakú JEM-en játszik. Be kell vallannom, akkor már jóval idősebben és érettebben is annyira elérzékenyültem a gitározásától, hogy egy ilyen hosszú, több éves kitérő után olyan volt, mintha újra megtaláltam volna valami tüzet, amely visszakapcsol Vai gitározásához.”- meséli Hutchings.

A videóból még több érdekes történet után az oktató is előbújik Hutchings-ból, aki a Vai vibrátót és lickeket is bemutat a nagymestertől egy pazar JEM-en.

Itt lehet végignézni:

fotók: facebook, youtube