Szolid háttérember 40 gitárral

Isaiah Sharkey-ről először akkor hallhattunk, amikor néhány éve a világhírű Snarky Puppy jazz-pop-r’n’b fúziós zenekar koncertjein kezdett vendégeskedni, Mark Lettieri-vel közösen osztogatva a hathúrtémákat.

A guitarworld magazin a napokban készített egy terjedelmes interjút a fiatal tehetséggel, ahol a jelenleg John Mayer gitárosaként melózó, 31 éves szessiönmunkást, producert, a már két saját lemezzel büszkélkedő r’n’b gitárost a karrier mellett gyakorlásról, hangszerekről és az alkotói élet értelméről is faggatták.

“Soha nem kergettem olyan vágyakat, hogy celeb-gitáros legyek, mivel szerencsére túlságosan elfoglalt vagyok azzal, amit imádok csinálni: a gitározással” – meséli Sharkey. “Zenei gyökereim a Chicago-i muzsikában vannak, erős spirituális eredettel, – folytatja – szüleim, közösségem autentikus zenéje ez.”

“Gyakorolsz, gyakorolsz, gyakorolsz, aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy elkezdesz kifejezően játszani” – folytatja “Ez nagyon fontos. Minden, ami körülöttünk, velünk és értünk történik a zenész kifejezésmódján keresztül összekapcsolódhat. Egy olyan helyről jövök, ahol ez a lényeg, és hálás is vagyok a helynek meg egyáltalán, hogy ezt megtehetem a hangszeremmel.”

A kérdésre, hogy sokoldalú játékához ugyanolyan sok cuccot használ-e, Isaiah nevetve fejti ki, hogy nagyjából negyven gitárja van, mivel a “mindig még csak egy gitár kell” elvét követi. Gibson ES-335, Fender Strat és 1964 Jazzmaster, Fodera, D’Angelico, Abasi, Framus, Ibanez, PRS Silver Sky, 1963 Epiphone Casino, Paoletti, Squier, Hybrid, és Taylor. Nagyjából ezek a fő gitárjaim, de nemrég szereztem be egy Gibson SG-t is, ami nagy kedvencem – meséli. Erősítő vonalon Vox, Gallien-Krueger, Orange, Tony Bruno, Paul Reed Smith és SW50 Morgan cuccokat használ: imádom a nagy teljesítményű, vastag clean hangzású erősítőket és a drive-ot pedálokkal oldom meg. De a közeltmúltban elég gyakran játsztam Boss ME 80-al, amit egy Fender Twin kombóba küldtem be. A lényeg, hogy egyszerű legyen a setup, egy kis vaskos clean, kevés overdrive és reverb. Minden más a kézben van – summáza.

Sharkey jelenleg “Black Sunshine” című harmadik szólóalbumán dolgozik, a “Love Is The Key” (2019) és a “Love.Live.Live” (2017) lemezek után.

Az alábbi klipben az akkor még 24 éves gitáros egyik blues-impróját láthatjuk, háttérben Lettieri figyel, valószínűleg tejeskávéval a kezében (nem! sörrel).

(fotó:Ethan Miller)