Tűzkeresztség a javából

Steve Hackett, a Genesis klasszikus felállásának gitárosa felidézte a Guitar Worldnek a progresszív rock műfaj egyik alappillérének számító zenekar első koncertjét. Amint az alábbiakból kiderül, akkori teljesítményük alapján vélhetően kevesen jósoltak nagy jövőt a bandának.

– Első koncertem volt profiként a Genesissel, és katasztrófálisra sikerült. Egy új torzítópedált használtam, amely egész este csak háttérzajt produkált és minden egyes hangot elfelejtettem, amelyet játszanom kellett volna. Phil Collins részeg lévén egy csomó dobtémát elrontott, szóval az egész koncert egy romhalmaz volt. A fellépésünk után óriási sorba verődött össze a közönség, azt hittem, jól megsapkáznak bennünket. De szerencsére nem tették. Igazi tűzkeresztség volt, az biztos!

Hackett az általa használt hangszerekről is szólt. „Van egy 1957-es Les Paul-om, amellyel rengeteg felvételt készítettem, hiszen csodálatosan szól. Van még egy Fernandes-em, amely valamikor Gary Moore-é volt, azt élőben használom gyakran. Több Les Paul-t is elloptak már tőlem az évek során, ezért azokat nem hordozom magammal koncertekre. Ami az erősítőket illeti, egy ideje a Marshallokról áttértem az ENGL-re koncerteken.

Alább Hackett szólóbandájával a Genesis 1976-os Atrick In The Tail lemezén szereplő Dance On A Volcanot adja elő.

Fotó: eonmusic.co.uk