Újrajátszaná a szólókat

A Gibson TV-nek adott interjúban Kirk Hammett egyebek mellett a zenekar első, Kill ‘Em All című albumainak felvételeiről is szólt, megjegyezve, a szólókat legszívesebben zömében újrajátszaná. „Egy csomó elcseszett hang van a lemezen. A nyújtások eléggé rozogák. Ugyanakkor ezek szabják meg az album személyiségét. Akkor igazából csak az számított, hogy ott voltunk, megcsinálhattuk az adott dalokat”, emlékezett. Hammett a szólózáshoz való hozzáállásáról is beszélt. „Számora fontos, hogy ne ismételjem önmagam. Fárasztó állandóan ugyanazokat a technikákat, trükköket alkalmazni. Erre a `90-es években jöttem rá, rengeteg blues, jazz és egyéb improvizációs zenét hallgattam, és jó ideje már magam is erre fektetek hangsúlyt koncerteken. Ez a legőszintébb modja érzéseim kifejezésének, ugyanakkor a szólók pillanatnyi képességeim pontos lenyomatai. Például a Fade To Black-ben az első hat–nyolc ütemben a megszokott témát hozom, ám a folytatásban gőzöm sincs, mit játszom majd”, fejtette ki, hozzátéve, a szólók többségével ugyanez az ábra.

Az elmaradhatatlan wah-pedál történetét is megosztotta a rajongókkal. „Egy rokonom halálát követően örököltem 150 dollárt, amellyel egy wah-pedált vásároltam. Csodás volt, hogy úgy játszhattam, mint Hendrix, Brian Robertson a Thin Lizzy-ből vagy Pat Travers… Hónapokig folyamatosan használtam, állandóan cserélgetve az elemeket. Tudom, sokak szerint túlzok a wah használatával, de azért teszem, mert szeretem, és szólózás közben rendkívül inspirál”, summázott.

Inspiráció ide vagy oda, nem keveset adnék azért, ha hallhatnék egy Hammett improvizált szólóival felvértezett, újravett Kill Em All CD-t. Nem vagyok ugyanis meggyőződve, hogy a “mester” überelné 21 évesen nyújtott teljesítményét. Főleg, ha a wah-pedál elgurulna…