Ünneplős mattfekete bosséknál

Négy évtizede, 1981-ben jelent meg az első SD-1 Super Overdrive, illetve három évtizede a híres/hírhedt MT-2 Metal Zone pedál a Boss-tól. Az éljenzés ürügyén a Roland vállalat alá tartozó japán gyártó június végétől az évfordulós pedálokat fekete színben, anniversary logóval, aranyozott gombokkal és ezüst színű elemtartó-csavarral csinosítva postázza a viszonteladóknak, hogy a boss- és overdrive-fanok világszerte hozzájuthassanak a gitárpedáltörténelem ezen két remek darabjának jubileumi változatához (kb. 60 ill. 100 dolcsiért).

A Super Overdrive népszerűségét és a gitáreffektezésen hagyott kéz(hang)nyomát semmi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy pénztárcabarát ára mellett az egyik leggyakrabban elcsíphető pedál még a legmenőbb előadók bordjain is élő és stúdiós körülmények között egyaránt. Íme néhány név az equipboard.com weboldal által felkutatott többszáz híres felhasználó közül: Page, Gilmour, Knopfler, Prince, The Edge, Vai, Van Halen, Jason Becker, Reb Beach, Sambora.

Az SD-1 áramkörének egyszerűsége könnyű modokat is lehetővé tett, így az idők során annak számos buherált változata terjedt a használtpiacon, többek között a jóval drágább Tube Screamer viselkedését lekopizó változatok is. A pedált többnyire az egy csatornás csöves erősítők vadításához használták, mint az od-ket általában, de szólókiemeléshez és -zsírosításhoz is kiváló segítséget jelent az elemről is működő fémdoboz.

Az MT2 Metal Zone egy mára már a gitáros-társadalomban mémmé vált torzítópedál, a cucc körüli pro- és kontra-érvek csak tovább növelték évtizedek alatt dagadó népszerűségét. A mondás szerint minden rockgitárosnál lennie kell egy ilyennek, legalább egyszer az életben. Az MT2 legutóbb az olasz közösségi oldalakon keveredett hírbe, amikor is valaki egy ihletett pillanatában a covid elleni vakcinába elhelyezett 5G-chip (muhaha) rajzához használta fel a pedál kapcsolási rajzát (muhaha 2).

Az ünnepi alkalomból a Boss részletes weboldalt is készített a két kispedálnak, ahol azok történetét és használatát mutatják be. Itt tekinthetők meg.

Megnéztük, a thomannál 3-4 hét múlva érkezik az első szállítmány, de a ‘tube-on természetesen már van róla felhasználói videó: