Zene, matematika, ösztön és varázslat

A július 23-án Parabellum címmel megjelenő lemeze kapcsán promóciós köröket futó Yngwie J. Malmsteen a WSOU 89.5FM rádiónak a zene és a matematika összefüggéseiről s szólt. „A zenei skálát a görög matematikus Püthagorász (Kr. e. 570 körül – Kr. e. 495 – szerk.) találta fel, amikor rájött, hogy egy húr közepén harmónia van. Az említett szakaszt 12 hangra osztotta fel az év 12 hónapjának mintájára, szóval a zenében az elmélet, a harmóniák, minden számokhoz kötődik. Szekund, terc, s mind így tovább. Rá kellett jönnöm, mi az, ami jól szól, és bárki hallhatja, hogy ez a harmadik lemezemnél (Trilogy – 1986 – szerk.) ért be igazán”, fejtette ki.

A kérdésre, hogy komponálás közben „matekozik”, vagy ellenkezőleg, az ösztöneire hagyatkozik, a neoklasszikus metal megteremtője így válaszolt. „Teljes mértékben ösztönösen zenélek. Bár tudom, mit csinálok, nagyon hosszan tudnám elemezni, mit, miért úgy, ott és akkor teszek, nem gondolkodom az elméleten. Mindez mélyen belémivódott, hiszen már nagyon régóta foglalkozom zenével. A rockzenében tizenkét hangból csupán ötöt használtak, a pentaton-skálát, én a barokk zenét ötvöztem a rockkal, így jött létre a saját stílusom, amit neoklasszikus metalként titulálnak.”

Köztudott, hogy a maestro az improvizáció híve, ezt is kifejtette a beszélgetésben. „Az igazi nagy zeneszerzők, mint Johann Sebastian Bach, Vivaldi és Paganini mind improvizáltak. Egy klasszikus zenészekből álló családban nőttem fel, és fura volt, hogy egyikőjük sem improvzált, csak előadták, ami a kottapapírra volt írva. Ezzel szemben, amint már mondtam, az igazi zeneszerzők improvizálnak, hiszen az improvizáció szüli a dalt. Az improvizációból, egy dallam, egy téma a felszínre kerül, és a köré kezdhetsz építkezni. Bármi beindíthatja a varázslatot, nem kötelező, hogy gitár legyen a kezemben. Egy hangbeállás, valam, amit a TV-ben látok, egy beszélgetés, és hallom a zenét a fejemben. A szólóim is mind imprók. Tudnék dalt rendelésre is írni, ám számomra nem az jelenti a varázslatot. Az igazi varázslat számomra az, ahogy a semmiből megszületik a csoda!” Alább Yngwie legismertebb instrumentális kompozíciója, a Trilogy Suite Op.5 hallgatható.

Fotó: premierguitar.com